Травень – місяць обізнаності про рак шкіри.

За даними Національного канцер-реєстру, щороку в Україні діагностують близько 14 тисяч нових випадків раку шкіри, з них понад 2,8 тисячі – меланома. Третину з них виявляють у рамках масових оглядів. На жаль, під час війни більшість людей не мають доступу до діагностики або нехтують обстеженнями, тому найближчими роками експерти прогнозують зростання кількості виявлених випадків раку на більш пізніх стадіях.

❗️ 90 % меланом та інших видів раку шкіри можна запобігти!

Вплив ультрафіолетового (УФ) випромінювання є основним фактором ризику раку шкіри. Тому дуже важливо захищатися від сонця: надягати капелюх, сонцезахисні окуляри та одяг, користуватися сонцезахисними кремами або перебувати в тіні, особливо в середині дня, коли рівень ультрафіолетового випромінювання досягає максимуму (між 11:00 і 16:00 влітку, залежно від місця).

Як і будь-яке онкологічне захворювання, рак шкіри можна успішно лікувати, якщо його виявлено на ранній стадії. Саме тому так важливо слідкувати за своїми родимками, регулярно проходити обстеження й в разі потреби починати лікування. На початковій стадії меланома лікується видаленням родимки, що зазнала змін.

🔶 Найчастіше захворювання діагностують у людей від 50 років, але є й інші показники, які підвищують ризики захворювання.
У групі ризику розвитку раку шкіри є люди, які:

  • Мають світлу або схильну до сонячних опіків шкіру;
  • Обгорали на сонці в дитинстві або в дорослому віці;
  • Проводять багато часу на сонці (через роботу чи відпочинок);
  • Мають більше 100 родимок по всьому тілу;
  • Мають сімейну історію раку шкіри;
  • Старші 50 років;
  • Мали трансплантацію органів.

🔶 П’ять заходів захисту від сонця:

  1. Надягніть одяг.
  2. Нанесіть сонцезахисний крем.
  3. Надягніть капелюх.
  4. Шукайте тінь.
  5. Надягніть сонцезахисні окуляри.

‼️ Скажіть “ні” соляріям!
Ризик розвитку меланоми збільшується в 1,4 раза при періодичному відвідуванні солярію і в 2 рази при регулярних відвідуваннях понад 10 разів.
У 24 країнах заборонено використання солярію особам віком до 18 років, в 3 країнах – Австралія, Бразилія та Іран – існує повна заборона на комерційні солярії.

🔶 Меланома шкіри: правило ABCDE.

  • «A» (аsymmetry) — асиметрія родимки (одна половинка родимки не відповідає іншій)
  • «В» (border irregularity) — нерівність краю (краї родимок нерівні, зазубрені, нечіткі)
  • «C» (сolor) — зміна кольору (неоднаковий колір різних частин родимки)
  • «D» (diameter) — зміна діаметра (діаметр родимки понад 6 мм)
  • «E» (еvolving) — зміна родимки

❗️ У разі якщо ви виявили у себе хоча б щось із цього переліку, слід негайно звернутися до фахівця-дерматолога, який проведе ретельніше обстеження і за потреби призначить аналізи.

🦤 Правило “гидкого каченяти”
Засновано на тому, що всі родимки на нашій шкірі більш-менш однотипні, іноді двотипні (наприклад, є невеликі коричневі пласкі та більші, випуклі, що схожі на цвітну капусту).

Поява родимки, яка відрізняється від інших, може свідчити про небезпеку. Але це не значить, що у вас точно меланома, а лиш є приводом звернутись до лікаря на огляд.

🫶 Бережіть себе та свою шкіру!